Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Benne vagyunk az újságban

2011.02.17
"Próbáljátok meg úgy itt hagyni ezt a világot, hogy jobb legyen, mint ahogy kaptátok." Valahogy így indult az egész. Ez a gondolat vezérelte Lord Robert Baden-Powellt, amikor a kora iparosodott Angliájától megundorodva maga köré gyűjtötte az utcán csavargó gyerekeket, és tanítani kezdte őket a legkülönbözőbb dolgokra. Ezeket talán úgy foglalhatnánk össze, hogy az életre oktatta őket. Mindenekelőtt Isten, haza és az embertársak szeretetére nevelt. Baden-Powell, vagyis Bi-Pi zsenialitása abban állt, hogy remekül értett a fiatalok nyelvén. A hatalmas tudását nem hagyományos iskolai módszerekkel adta át, hanem a gyerekek játszva, játékok keretében tanultak tőle.
 
 
A csapat
 
Az egykori katonatiszt álma 1907-ben teljesedett be, amikor 20 fiúval megszervezte a világ első cserkésztáborát. Ki gondolta volna ekkor, hogy a világ legnagyobb ifjúsági szervezetének alapkő letétele történt meg? A cserkészet, mint mozgalom rövid időn belül bejárta a világot. Népszerűsége futótűzként terjedt. Így hamar megfogalmazódott az igény a különböző országok cserkészeinek együttműködésére. 1920-ban ennek fényében illetve az I. világháború borzalmainak hatására, szervezték meg az első cserkész világtalálkozót, azaz dzsemborit. A találkozón résztvevő fiatalok számára a közös táborozás amellett, hogy életre szóló élményt adott, örökre megszabta az értékrendjüket, világszemléletüket. Az azóta is négyévente megrendezett találkozók remekül szolgálják a fiatalok együtt gondolkozását a világ problémáiról, hogy félretéve minden önzésüket munkálkodjanak ­– ismét Baden-Powell szavaival élve – a világ jobbá tételén.
Ez év nyarán a világ cserkészei Svédországban, Rinkaby mellett 2011. július 29-től 2011. augusztus 8-ig fognak összegyűlni. Csapatunk azon munkálkodik, hogy a kerületünk cserkészei közül minél többen részt vehessenek ezen a rendezvényen. Magyarországot ugyan 100 fős kontingens képviseli hivatalosan a találkozón, de látogatóként mi is részesülhetünk ebben a csodálatos élményben. Szeretnénk, ha azok a gyerekek, akik közül sokan még külföldön sem jártak, egy ilyen találkozón ismerhessék meg a világ különböző kultúráiból érkező kortársaikat, cserkésztestvéreiket. Hiszen övék a jövő!
Cserkészcsapat